
 

 

 

Andy Beshear 

Governor 

502-429-3300 
800-305-2042 

Fax:  502-429-3311 

 

KENTUCKY BOARD OF NURSING 
312 Whittington Parkway, Suite 300 

Louisville, Kentucky 40222-5172 
kbn.ky.gov 

 

KentuckyUnbridledSpirit.com An Equal Opportunity Employer M/F/D 
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

FAQ:  Patient Abandonment by Nurses 
 
KBN Advisory Opinion Statement #24 Patient Abandonment by Nurses 
https://kbn.ky.gov/practice/Documents/aos24.pdf  

 
A nurse who does not feel they are adequately prepared to care for patients with suspected 
or diagnosed COVID-19 or identifies they are considered in the “at-risk” group, the Advisory 
Opinion Statement #24 Patient Abandonment by Nurses provides clarification on what is a 
nurse’s professional and ethical obligation is to provide for patient safety.   
 

 Nurses have a professional and ethical obligation to provide for patient safety, 
avoid patient abandonment, and to withdrawal only when assured that, nursing 
care is available to the patient  

 While the terms “abandonment” and “patient abandonment” are not used in the 
Kentucky Nursing Laws (Kentucky Revised Statutes Chapter 314), the Board has 
authority to take disciplinary action in specific cases based on its interpretation of 
what constitutes professional misconduct.   

 In Kentucky, a nurse whose behaviors are inconsistent with the safe practice of 
nursing may be charged with being in violation of KRS 314.091(1)(d) “...negligently or 
willfully acting in a manner inconsistent with the practice of nursing....” All 
complaints received by the Board alleging patient abandonment are evaluated on a 
case-by-case basis.   

 In general, abandonment occurs when a nurse voluntarily removes himself / 
herself from the care delivery setting without giving notice, and without making 
an effort to arrange for another qualified person to assume responsibility for 
patient care. Patient abandonment endangers the health, safety, and welfare of 
patients entrusted to the nurses’ care. As a guide to nurses and employers, the Board 
advises that, in general, a nurse who has accepted responsibility for a patient 
assignment may leave the patient assignment only after: 

o Communicating the need to do so with the nurse’s supervisor; and 
o Exhausting all reasonable and prudent efforts to place the care of the patients 

in another nurse’s care. 
o These efforts should be documented contemporaneously to avoid ambiguity. 

 While it is difficult to specifically state when abandonment occurs, it is clear that 
abandonment does not occur when a nurse who cannot practice with reasonable 
skill and safety leaves an assignment after fulfilling the two obligations stated 
above.  

 As always, KRS 314.021(2) holds nurses individually responsible and accountable for 
rendering safe, effective nursing care to patients and for judgments exercised and 
actions taken in the course of providing  
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In regards to employers with staff who state they do not feel they are adequately prepared 
to care for patients with suspected or diagnosed COVID-19 or identify themselves as part of 
the “at-risk” group, the Advisory Opinion Statement #24 Patient Abandonment by Nurses 
notes:    
 
 There are employment issues that do not rise to the level of patient abandonment, 

and thus, are not within the jurisdiction of the Board to address. Examples of 

employer issues include, an employee “no call, no show” situation, an employee 

refusal to work “mandatory overtime” beyond the regularly scheduled number of 

hours, and employer resignation polices.  

 
Advisory opinion statements issued by the Kentucky Board of Nursing are guidelines to 
licensees who wish to engage in safe nursing practice.  As such, an opinion statement is not 
a regulation of the board and does not have the force and effect of law.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 


