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DISPENSING BY NURSES 
 
I have been asked to research two related questions.  (1) May an APRN delegate the act of 
handing a medication to a patient to an RN or LPN?  (2) May a physician do the same thing? 
 
Handing a medication to a patient is part of the act of dispensing.  By law, a pharmacist and a 
physician have virtually unlimited authority to dispense legend and controlled medications.  KRS 
315.010(19), 315.040(6).  An APRN may only dispense sample legend medications.  KRS 
314.011(17)(b). 
 
It has been argued that delegating an act within a professional’s scope of practice could be 
interpreted as the assistance in the unlawful practice of that profession. However, it can also be 
argued that when a profession has explicit or implicit legal authority to delegate, such is an 
exception from the prior argument.  For example, one state (Michigan) has defined delegation in 
statute as “an authorization granted by a licensee to a licensed or unlicensed individual to 
perform selected acts, tasks, or functions which fall within the scope of practice of the delegator 
and which are not within the scope of practice of the delegatee and which, in the absence of the 
authorization, would constitute illegal practice of a licensed profession.  M.C.L. Sec. 
333.16104(1); M.S.A. Sec. 14.15(16104)(1).” People v. Ham-Ying, 142 Mich. App. 831, 371 
N.W.2d 874 (1985). 
 
APRNs are also RNs.  KRS 314.010(6)(d) defines “registered nursing practice” to include the 
delegation to other personnel of the performance of activities relating to nursing care. In my 
opinion, the law would allow APRNs to delegate the handing of sample legend drug to a patient 
to an RN or LPN. 
 
Whether a physician has the same authority is more difficult to answer.  There is no specific grant 
of the right to delegate in the Medical Practice Act.  However, the Board of Medical Licensure 
has a written opinion on the delegation of school health services to school employees and held 
that physicians have such authority.  See, “Board Opinion Regarding Training of and Delegation 
to School Employees”, Kentucky Board of Medical Licensure, 12/17/2009. Consequently, it can 
be argued that a physician also has the authority to delegate the handing of a medication to a 
patient to an RN or LPN.  It should be noted that insofar as controlled substances are concerned, 
KRS 218A.180 has been interpreted by the Cabinet for Health and Family 
Services to require that a physician hand the medication directly to the patient. (Email 
communication from Lee Guice, CHFS, Office of the Inspector General, 8/6/2010.) 
 
A related question concerns whether an APRN can provide over the counter medications to 
patients or is this considered dispensing.   KRS 217.905 defines “legend drugs” which does not 
include over the counter medications.  Dispensing as defined in KRS 314.011(17) and KRS 
315.010(19) relates to legend and scheduled drugs, according to the Board of Pharmacy.  The 
Board of Pharmacy does not interpret “issuing” or “providing” over the counter medications as 
dispensing. (Based on a telephone conversation with Board of Pharmacy staff.) 
 
However, it is not within the scope of registered nursing practice or licensed practical nursing 
practice to make an independent determination of a medication or prescribe or order a 
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medication, either over the counter or prescription.  RNs and LPNs may implement standing 
orders or protocols which are written and have been agreed upon by a physician or APRN for 
conditions that can be treated with over the counter medications. 
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